COV Euphonia

Dirigent

Bas Ramselaar

Sinds maart 2018 is Bas Ramselaar onze dirigent.

Bas Ramselaar (Amersfoort, 1961) zong onder leiding van zijn vader Wim Ramselaar al op zesjarige leeftijd mee in verschillende koren.

Hij studeerde zang bij Frans Schouten en Aafje Heynis en volgde meestercursussen bij Robert Holl. Tussen 1985 en 2001 was hij vast lid van het Nederlands Kamerkoor. Hij maakte jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging. Recentelijk was hij betrokken bij de opnames en concerten rond de Leidse Koorboeken met het Egidius College en alle 9 Madrigaal-boeken van Claudio Monteverdi met Le Nuove Musiche.

Als concertzanger zong Bas meer dan twintig jaar op de grote Nederlandse en buitenlandse podia. Talrijk zijn zijn radio-, tv- en cd-opnamen met werken van o.a. Bach, Beethoven, Buxtehude, De Fesch, Distler, Fauré, Hollanders, Huygens, Manneke, Monteverdi, Mozart, Pärt, Schrijver, Schütz, Telemann en Vivaldi. Van Johann Sebastian Bach nam hij alle bassolo’s op uit de complete serie geestelijke Cantates, alsmede de Johannes- en Matthäus Passion en kwamen er twee solo-cd’s van hem uit: ‘Bas zingt Bach’ en Liederen van Wolfgang Amadeus Mozart.

(foto: Elisabeth Ismail)

Als dirigent was Bas Ramselaar tussen 2001 – 2012 werkzaam bij Toonkunst Amersfoort; van 2001 – 2015 bij de Bach Cantorij Baarn & Orkest en van 1995 – 2016 was hij verbonden aan het St. Joris Kamerkoor.

Tegenwoordig is hij dirigent (sinds 2010) van het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest, medeoprichter (sinds 2011) en artistiek leider/dirigent van het Basilius College, bestaande uit professionele koordirigenten, kerkmusici en klassiek opgeleide zangeressen en zangers en sinds medio 2016 is hij dirigent van Vocaal Ensemble Pur Sang uit Den Bosch.

Bas Ramselaar is initiatiefnemer van de serie Vespers / Choral Evensongs in de Sint Joriskerk  te Amersfoort (sinds 2002) en oprichter van de Amersfoortse Cantorij, een projectkoor dat regelmatig deze Vespers verzorgt.

Naast al deze activiteiten is hij werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.