COV Euphonia

Geschiedenis

De Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia werd in 1931 opgericht. De initiatiefnemers waren de predikant en de organist van de Cunerakerk. Zij wilden hiermee de culturele activiteiten binnen het Rhenens kerkelijk milieu bevorderen.

1931

1931

Het begin was bescheiden. Men oefende in een garage aan de Herenstraat. Maar langzamerhand groeide het aantal leden en de muzikale kwaliteit. Hiervoor moesten wel barrières worden overwonnen. In de veertiger jaren van de vorige eeuw bij voorbeeld vond de kerkenraad van de Cunerakerk een uitvoering van de Johannes Passion niet passen bij hun strikt protestantse opvattingen: zoiets leek te veel op toneel. Dus concerteerde het koor in een verenigingsgebouw.

jp-19461960-jp-voor-het-eerst-in-de-cunerakerk

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas in 1960 werd de Johannes Passion voor het eerst uitgevoerd in de Cunerakerk. Inmiddels is het een traditie dat dit meesterwerk van J.S. Bach iedere twee jaar een keer uitgevoerd wordt in deze kerk.

Een toppunt in de geschiedenis van het koor was in 1967 de uitvoering van ‘Die Jahreszeiten’ van J. Haydn in de veilinghal te Kesteren. Het koor trad op in fleurige achttiende-eeuwse kostuums.

Een belangrijke uitvoering was ook die in 2004. Uitgevoerd werd de Carmina Burana van C. Orff, een zeer seculier muziekstuk, waarmee Euphonia duidelijk haar grenzen verruimde. In 2009 werd dit werk nogmaals uitgevoerd, nu samen met Ons Genoegen, het Symfonische Blaasorkest uit Rhenen, een amateur-orkest.

Klik hier voor het beluisteren van de Carmina Burana!

Behalve werken van Bach, Händel, Vivaldi, Mozart, Haydn, Mendelsohn, Brahms en Puccini werd ook werk ingestudeerd van latere comaafje-heijnisponisten als Dvorak, Fauré, Rheinberger, Duruflé, Tippet en Rutter.

In de lange geschiedenis van Euphonia hebben vele beroepsmusici meegeholpen om de uitvoeringen van het koor tot een succes te maken: De dirigenten Gijsbert van Zanten, Eduard Nieland en Harry Brasser en bekende solisten als Aafje Heynis, David Hollestelle en Miranda van Kralingen, en orkesten zoals het Utrechts Symphonie Orkest. Deze vorm van samenwerking tussen professionele en amateur musici is steeds een prima ervaring geweest, niet alleen voor alle uitvoerenden, maar vooral ook voor het luisterende publiek.

Voor informatie over de meest recente uitvoeringen klik hier.

Aafje Heynis

In de afgelopen 85 jaar hebben honderden mensen uit Rhenen en omgeving heel veel genoegen beleefd aan het samen zingen ‘op niveau’!                                                                                                                                                                                                                  geschiedenis